29 Kasım 2013 Cuma

MAC 190 Fondöten Fırçası - Gerçekten Gerekli Mi?

Herkese merhaba!

Kim ne düşünür, ne kadar önem verir bilmem ama makyaj fırçası dendiğinde en gereksiz gördüğüm fırçalar fondöten fırçaları. Özellikle de fondöteni cildinize yedirmek değil de deyim yerindeyse "sıvamak" için kullanılan, yassı ve kıl uçlarıyla hafif bir C harfi çizenler.

Bu fırçayı kuzenime Amerika'dan getirmesini istediğim 109 numaralı kontür fırçası yerine yanlışlıkla vermişler ve bunu ancak o Türkiye'ye geldiğinde gördüm ve tabi ki artık fazlasıyla geçti. "Yine de bir şekilde kullanırım, hem ilk fondöten fırçam olur" diye düşündüm. Kullanımı için işe yarar bir fonksiyon buldum ama yine de bu tip fırçaların gereksiz ötesi olduğunu düşünmekten kendimi alamıyorum.



Bence fondötenin en pratik, en az zaman alan, en etkili sonuç veren kullanım şekli parmaklarla uygulamak. "Neden böyle düşünüyorum ki?" derken geçenlerde Youtube'da videolarını yeni bulduğum yabancı bir kızın söylediği söz üzerine geçtiğimiz yıl Lisa Eldridge'in kanalında 2 videosu yüklenen Mary Greenwell'in bu konudaki fikir paylaşımına denk geldim. Sektörde en az 20 yıllık tecrübesi olan Mary Greenwell "fondöten uygularken fırça yerine ellerimi kullanıyorum, çünkü fırçalar hem ürünü israf ediyor, hem gereksiz derecede zaman alıyor, hem de kirleniyor" diyordu videoda. Bence buna bir de "uygulamayı zorlaştırıyor" eklese tam olur, ki muhtemelen öyle de düşünüyor ama videoda belirtilmemişti. 

Bu fırça tabi ki MAC fırçalarının çoğunluğu, hatta belki de hepsi kadar güzel bir fırça. Ama aldığınız ürünü çok ince bir tabaka olarak uygulamak için neden bir fırçaya hele bir de Türkiye parasıyla 90 lira veresiniz ki? Düşünsenize, normalde pompa başlıklı bir fondöten parmaklarınızla uygulayacağınız zaman bir basışınızda tüm yüzünüze yetecek kadar ürün veriyorsa, fırçanın kılları ürünün neredeyse yarısını kendi kılları arasında biriktirdiği için kullanım miktarını iki katına çıkarmanız gerekecek. Ki bu tip fırçalar fondöteni cilde yedirmediği için ince bir kat geçecek ve özellikle de yoğun derecede renk eşitsizliğiniz varsa fondöten kullanmanız çok da bir anlam ifade etmeyecek çünkü çok kırmızı olan bölgeleriniz sadece pembeye dönüştüğüyle kalacak.

Ah, bu fırçalardan nefret bile ediyor olabilirim, o derece gereksiz buluyorum!

Ama yuvarlak başlıklı fondöten fırçalarını destekliyorum. Özellikle de Shiseido'nun fondöten fırçasında iki yıla yakındır gözüm var. Ve zaten MAC'in bu fırçasıyla aynı ya da yakın fiyatta olan o fırçayı almak, bunu tercih etmekten çok daha mantıklı.

Peki bu kirlenmiyor mu ya da ürün israfına sebep olmuyor mu? Tabi ki olur, tabi ki kirlenir. Antibakteriyel olduğu söylenmesine rağmen eninde sonunda fırçalarınızı yıkadığınız gün bunu da aralarına eklemeniz gerekecek. Ama en azından böyle başlığı olan bir fırçayla fondöteni cilde daha iyi yedirir, renk eşitliğini daha iyi sağlarsınız. Bu tip fırçalarla fondötenin ciltteki duruşu da çok doğal oluyor. O yüzden bunlara bu yazının esas konusu olan MAC 190 tipi yassı başlıklı fırçalara duyduğum antipatinin tam tersini duyuyorum.

"Bu kadar beğenmediğin fırçayla ne iş görüyorsun o zaman?" diyenleriniz olabilir. Düz bir fırça olmasına rağmen sentetik kılları olduğundan bunu krem allık uygulamak için kullanıyorum. Muhtemelen bu uygulama şeklinde de ürün israfı oluyor ama zaten allık bitirebileceğimi hiç sanmadığımdan pek sorun etmiyorum. Hem Chanel'in krem allığı biraz hızlı pudraya dönüşüp kuruduğu için parmaklarla yaymaya çalışmak daha zor oluyor. En azından o açıdan fazlasıyla yardımcı oldu.
Tabi bu fırçayı hiç almamış birinin krem allık uygulamak için almasını tavsiye etmem. Onun yerine duo fiber denen uçları sentetik, gerisi doğal kıl olan fırçalarla daha rahat uygulama yaparsınız çünkü bu fırçanın kılları çok sık ve yassı olduğu için düz bir çizgi gibi uygulanıyor allık, biraz daha doğal bir hat oluşturmak da zor oluyor klasik allık fırçalarına kıyasla. Ama en azından kullanacak bir alan buldum.

Sanırım fazlasıyla dert yandım bu fırçalarla ilgili. Sizin görüşleriniz neler? Paylaşmayı unutmayın!

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

ARTIK YOUTUBE'DAYIM!
Youtube'dan beni takip edebilir, kanalıma abone olarak videolarımı izleyebilirsiniz :)
Bengisu Ayşe Youtube kanalı

6 yorum:

  1. Shiseido'nun fondöten fırçasında benim de gözüm var. Hiç kötü yorum okumadım. Napsam yeni yıl hediyesi mi alsam kendime heheh.

    YanıtlaSil
  2. İlk edindiğim fondöten fırçası bu şekildeydi.Şimdi uygulamada hiç pratik olmadıklarını düşünüyorum bende.Ürünün elime bulaşmasını hiç sevmediğimden Duo fibre fırça tercih ediyorum bu ara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet böyle durumlar da var tabi. Ben sorun etmiyorum ama bu düz yassı fondöten fırçaları duo fiber ve stippling tarzı fırçaların yanında fazlasıyla gereksiz ve anlamsızlar bence. Yine benzer bir görüşteyiz yani :)

      Sil
  3. Merhabalar
    Öncelikle blogunu güzel, içerik olarak göz yorucu olmayan ve datylı bulduğumu belirtmem lazım, benim fırçalarla ilişkim seninkine oranla sanırım daha olumlu, özellikle fondöten fırçası seviyorum, ama nasıl: yukarıda bahsi geçen 190 tarzı bir ürünle yüzüme fondöten sürsem bile, yol yol çizgilenme olacağından, mutlaka duo fibre bir fırça ile blend ediyorum.

    Real Tech'in expert fırçası tipinde fırçaları ise daha pratik ve kullanışlı buluyorum, ve evet bence de fırçalar daha çok ürün alıyor, içine emiyor ve daha fazla ürün kullanımına ihtiyaç duyuluyor, ayrıca çok çok da gerekli olmayabiliyorlar.

    Özellikle fondöten fırçası almak isteyen ama bütçesi müsait olmayanlar dert etmesinler bence, elle de uygulanabiliyor, ama benim şahsi tercihim fırça ile uygulanması yönündedir.

    Bloguma yazı yazmaya üşenen bir blogger olarak yorum sayfalarına bu denli yazmama da şaşırdım ayrıca, neyse sevgiyle kal Bengisu, güzel yazılarını beklemekteyim.

    Başak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de fondöteni genel anlamda fırçasız uygulasam hiç sorun etmeyen, hatta fazlasıyla zaman kazanıp daha yüksek kapatıcılık elde ettiğim için daha bir mutlu olanlardanım ama yukarıda gösterdiğim tipteki Shiseido fırça gibi yine MAC'in bu yassı ve düz fırçasına benzemeyen fondöten fırçalarını seviyorum. Onlardan da kullanmıyorum ama bir gün muhtemelen Shiseido'nun fırçası fırçalarımın yanına eklenecek :)
      Teşekkür ederim yorumunuz için :)

      Sil

Lütfen link içeren yorumlar bırakmayın, onaylanmayacaktır. Zaten konu hakkında bırakacağınız yorumlar üzerinden profilinize bakılabiliyor.
Anlayışınız için teşekkürler :)